Bebek kaybı yaşayan ailelere özel
Gebelik sürecinin başlaması ile birlikte her anne ve baba adayı inanılmaz duygular içerisine girer ve hızla ileriyi planlamaya başlar. Ancak sonrasında meydana gelen düşük ile tüm hayalleri yıkılır ve üzülürler. Sonrasında anne ve baba adayının aklındaki tek soru ‘ bebeğimiz neden düştü’…
Şimdi sizlere düşük yani gebelik kaybı hakkında biraz bilgi vermeye çalışacağız.
Düşük ne sıklıkta gürülür?
Her beş aileden birisi düşük ile karşılaşacaktır. Yani anlaşıldığı gibi düşük oranı aslında oldukça yüksektir.
Anne yaşı ile düşük olma riski artar mı?
Evet, maalesef artan anne yaşı ile birlikte düşük olma olasılığı artar. Genel olarak 35 yaş ve üstünde bu risk artar. 40 yaş üstü gebeliklerde ise çok daha fazla olacaktır.
Baba yaşının önemi var mı?
Evet, 40 yaş üstü baba adaylarının gebeliklerinde düşük olma olasılığı artacaktır.
Düşüğün en sık nedeni nedir?
Gebelik kaybının bilinenen sık nedeni, bebeğin taşımış olduğu kromozom hastalığıdır. Yani bebekte yaşam ile bağdaşmayacak ciddiyette bir kromozom anomalisi vardır. Bebek bu neden ile düşmektedir.
Düşüğün diğer nedenleri nelerdir?
Anne adayının var olan bazı hastalıkları ve kullanılan bazı ilaçlar gebelik kaybına neden olabilir. Bu hastalıkların başında;
- Şeker hastalığı
- Epilepsi hastalığı
- Tiroid hastalığı
- Kalp hastalığı
- Antifosfolipid sendromu
- Pıhtılaşma bozukluğu olması
- Sistemik lupus hastalığı
- Diğer…
Bu nedenle düşükleri olan anne adaylarının gebelik check up incelemesini yaptırması son derece önemlidir.
Rahim anormallikleri düşüğe neden olur mu?
Evet, bir diğer düşük nedeni rahim anomalileridir. Bunlar içerisinde en sık görülen rahim içi perde olmasıdır. Diğer tipleride olabilir. Bu nedenle düşük yaşayan anne adayının rahim filmi çekilmeli ve bir rahim anomalisi olup olmadığı anlaşılmalıdır.
Rahim içi yapışıklık düşük yapar mı?
Evet, genellikle kürtaj işlemlerinden sonra oluşan rahim içi yapışıklıklar, düşüğe neden olabilir. Bu nedenle düştüğü olan anne adaylarının rahim filmleri çekilmelidir.
Rahim ağzı yetmezliği düşük yapar mı?
Evet, malesef rahim ağzı yetmezliği olan anne adaylarının gebelik kaybı olmaktadır. Ağrısız bebek kaybınız var ise rahim ağzı yetmezliğiniz olabilir. Bu durum dikkatli bir muayene ile veya düşük hikayesinin dinlenilmesi ile anlaşılabilir. Diğer özelliği ise rahim filmi ile anlaşılamamasıdır. Rahim ağzı yetmezliği konusunda ayrıntılı bilgi bulabileceğiniz yazı için tıklayınız.
Miyom düşük yapar mı?
Evet, özellikle rahim içerisine yerleşil miyomu olan anne adaylarında düşük görülme olasılığı daha fazladır. Bu nedenle rahim içi miyomu olan anne adaylarının gebelik öncesi miyomlarını aldırması gerekir. Miyomlar hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Anne ve baba kromozomu neden önemli?
Bazı anne ve baba adaylarının kromozomlarında dengeli translokasyonlar yani anormallikler bulunur. Bu durum kendi hayatları için bir sorun oluşturmaz. Ancak bebek sahibi olmak istediklerinde dengesiz kromozomları olan bebekleri olur ve bu gebeliklerde düşük ile kaybedilir. Bu nedenle düştüğü olan anne baba adaylarının kromozomlarının incelenmesi önerilir. Ayrıntılı bilgi için gebelik check up bölümünü okuyunuz.
Akraba evlilikleri neden önemli?
Düşüğün bir diğer sık nedeni akraba evlilikleridir. Bu durumda sıklıkla gebelik kaybı olmaktadır. Ülkemizde önemli oranda akraba evliliği bulunmaktadır.