Anne karnında bebeğin kafasının küçük ölçülmesi
Anne karnında yaşayan bebeğin gelişiminin takibi son derece önemlidir. Bu takip sırasında özellikle bebeğin kafa yapısının büyümesi son derece önemlidir.
Ultrason incelemesinde bebeğin kafa çapı ve kafa çevresinin ölçülmesi rutin takip kriterleridir. Yani her kadın doğum uzmanı bu incelemeyi yapmaktadır ve yapmalıdır.

Bebeğin beyin gelişiminin geri kalması hem aileyi hem de gebeliği takip eden hekimi endişelendirir ve bu endişede haksız değillerdir.
Bebeğin kafası neden küçük kalır?
Sıklıkla beyin dokusunu etkileyen bir anormallik varlığında bebeğin başının gelişimi de etkilenir ve geri kalır. Bebeğin kafasındaki bu gerilik, aslında gelişmemesi ile ilişkilidir. Yani ileri giden ve sonra gerileyen bir bebek kafası yoktur. Gelişimini azaltmış veya durdurmuş bir bebek vardır.
Bebeğin kafasının küçük kalması kaçıncı haftada ortaya çıkar?
Sıklıkla 22. hafta ve sonrasında bu durum belirginleşir ve ne belirgin olduğu hafta ise 28. gebelik haftasıdır. Bu haftadan sonra çok net bir şekilde bebek kafasında küçüklük tespit edilebilir.
Bebeğin kafasında gerilik tespit edilir ise neler yapılmalı?
Bebeklerinin kafasında küçüklük tespit edilen aileler, normal olarak çok fazla endişe içine girerler. Bu durumda yapılması gerekenleri aileye tek tek anlatmak gerekmektedir.
- Detaylı ultrason incelemesinin tekrar yapılması
- Amniyosentez veya kordosentez ile bebeğin genetik incelemesi
- Enfeksiyon ajanlarının araştırılması
- Ailenin genetik danışmanlık alması
- Fetal MR çekilmesi
- Aileye gebelik tahliye seçeceğinin sunulması
- 2 haftalık aralıklar ile bebeğin ultrason ile takip edilmesi